Sunday, December 3, 2006

ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ (Η ΑΛΛΙΩΣ: ΕΞΩ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ" ΚΟΙΝΩΝΙΑ)

Σας μεταφέρω αυτούσιο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα στον "Ταχυδρόμο" (φύλλο 02.12.2006):

Δημοσιογράφος: Τι θα κάνατε άν αρχηγός της αστυνομίας ήταν ένας άθεος;
Υπουργός: Εγώ δεν θα τον έκανα.
Δημοσιογράφος: Αν τον βρίσκατε;
Υπουργός: Θα κοίταζα με την πρώτη ευκαιρία να μας αδειάσει τη γωνιά.


Ερωτώ: Είναι δυνατόν, σε μία χώρα που θέλει να ονομάζεται Ευρωπαϊκή, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος να δηλώνει δημόσια την πρόθεση του να παραβιάσει το Σύνταγμα; Γιατί, άν δεν με απατά το μνημονικό μου, η ανεξιθρησκεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και όχι στη διάθεση και διακριτική ευχέρεια του κάθε λειτουργού.

Έχοντας γνωρίσει προσωπικά τον κ. Υπουργό, έχω αποκομίσει την εικόνα ενός ήπιου και λογικού ανθρώπου. Θέλω να πιστεύω ότι οι δηλώσεις του αυτές είναι προϊόν παρόρμησης και όχι επίσημη πολιτική θέση. Βέβαια, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρόμοιες δηλώσεις θα είχαν επιφέρει - σχεδόν αυτόματα - την έκπτωσή του.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τις θρησκευτικές αντιλήψεις του καθενός από εμάς, είτε είναι Χριστιανός Ορθόδοξος (όπως άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας), είτε Καθολικός, Διαμαρτυρόμενος, Μουσουλμάνος, Εβραίος, Βουδιστής ή Άθεος. Πολύ περισσότερο όμως σέβομαι το δικαίωμα καθενός να δηλώνει ελεύθερα αυτό που πιστεύει.

12 comments:

cyrus said...

Η χώρα μπορεί να θέλει να ονομάζεται Ευρωπαϊκή, αλλά οι πολίτες της (και οι πολιτικοί της, βέβαια) τσινάνε...

Η ανεξιθρησκεία βρίσκεται στο Σύνταγμα -- δηλαδή μόνο στα λόγια. Δεν τολμά κανείς να την κάνει πράξη, γιατί φοβάται μη χάσει τις ψήφους των πιστών.

Απορώ πώς θεωρείς τον Πολύδωρα σοβαρό άνθρωπο. Εγώ δεν έχω δει σοβαρό άνθρωπο να περιφέρει "θαυματουργές" εικόνες συγκινημένος, ούτε να κυκλοφορεί με μοτοσικλέτα χωρίς να φορά κράνος.

Σταυρούλα said...

"Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς.." έλεγε κάποτε ο Νιόνιος. Ας μην μας προβληματίζει η στάση του εν λόγω, άλλωστε και με την μεγάλη προώθηση της επίσημης εκκλησίας βγήκε η σημερινή κυβέρνηση.
Συμφωνώ με τον cyrusgeo. Εγώ προσωπικά μέχρι και αναστενάρη περιμένω να τον δω. (Με μια ελπίδα ζει ο άνθρωπος)! ;)

victor said...

@cyrus, renata και pano

Όντως φίλοι μου! Τα πάντα για την ελληνοχριστιανική ψήφο ("σύγχρονο πολιτικό marketing")

Rodia said...

Με συγχωρείτε πολύ αλλά δεν μπορώ, δυσκολεύομαι δλδ, να νιώσω σεβασμό προς ανθρώπινα μυαλά κολλημένα. Το ρήμα "πιστεύω" από μόνο του δηλώνει ψιλοκόλλημα σε κάτι το οποίο δεν αποδεικνύεται. Επειδή ακριβώς σέβομαι τον Ανθρωπο, θέλω την πρόοδο της ανθρωπότητας και όχι την οπισθοδρόμηση.

:-)

funEL said...

Τώρα, τι να σας πούμε ολονώνε...
Κατ αρχάς θα πέσει κοσμοσφαίρα υπερβαρυτική και θα σας πλακώσει.
Κατα δεύτερο φιρι φιρι το πάτε να βρεθούμε ολοι μαζι στη ευελπίδων για μπιτζαμα πάρτυ.
+βαρατετουκιαςκλαιει+

ellinida said...

Καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει ...
Bonjour Victor και καλή εβδομάδα . Να προσέχεις τα συναδελφικά στιλέτα .

Unknown said...

Μισό, μάλλον κάτι έχεις μπερδέψει. Η ανεξιθρησκεία υπάρχει στα χαρτιά. Κατά τα άλλα, ούτε οι πιστεύοντες σέβονται τους άθεους (ενώ αλληλομαχαιρώνωνται) αλλά ούτε οι άθεοι το έχουν κατανοήσει πως είανι συνταγματικό δικαίωμα η πίστη ώστε να σεβαστούν τους πιστεύοντες. Οπότε.. μπάχαλο...

victor said...

@renata

Εντάξει, δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Βοηθά και σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερβεί τα προβλήματα του. Οι υπόλοιποι τι φταίνε;

@funel

Ο κίνδυνος αυτός είναι πάντα υπαρκτός, αγαπητέ...

@ellinida

Xμμ! Στο χώρο αυτό τα στιλέτα είναι συνηθισμένα. Τέλος πάντων, είμαι αρκετά παλιός για να τα αντέχω πιά.

@darth

Εμ, αυτό λέω και εγώ. Ο καθένας τραβά το σχοινί από την άκρη που βλέπει (μέχρι να κοπεί το έρμο το σχοινί).

---. said...

(γαμώτο, χάνονται τα σχόλια μου. Αυτό που ήθελα να πω είναι...)

Κοίτα, ο Βύρων έχει ένα δίκιο γιατί μόνο ένας θρησκόληπτος (οποιασδήποτε θρησκείας) θα μπορούσε να κάνει τα αίσχη που κάνει (ειδικά τώρα τελευταία) η αστυνομία. Και πάντα στο όνομα του (εκάστοτε) θεού και συνειρμικά της τάξης και της ηθικής βεβαίως βεβαίως.

Sophia said...

Ανεξιβλακεία υπάρχει?
;-D

Artanis said...

Τον είδαμε χτες το βράδυ στις ειδήσεις, στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου.
Μάλλον του έβαλαν χέρι, γιατί κάθε φορά που έλεγε κάτι για την χριστιανοσύνη, μετά κόλλαγε και το "εννοώ όλες τις θρησκείες, γιατί αυτό αντιπροσωπεύει η χριστιανοσύνη" ή κάτι ανάλογο...
Μην το ψάχνεις.
Αν δεν διαχωριστεί η Εκκλησία από το Κράτος, την κάτσαμε την βάρκα.

victor said...

@ constantina

Νομίζω ότι το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην εξουσία που αποπνέει το παγιωμένο συναίσθημα υποταγής στο εκκλησιαστικό σύστημα. Δηλαδή δεν έχει να κάνει και τόσο με τη θρησκευτική πίστη, όσο με μία αυτόματη τάση υποταγής. Αυτό το έλλειμμα ανεξάρτητης προσωπικότητας μεταφράζεται πάντα σε εξουσιαστική βία με την πρώτη ευκαιρία, έτσι ώστε να επέλθει η απαραίτητη ψυχολογική "εξισορρόπηση".


@ sophia

Όχι στην Ελλάδα, δυστυχώς.



@ artanis

Λες να φταίω εγώ για αυτό;;;