Saturday, January 10, 2009

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ


Αυτό το αίμα δεν ξεπλένεται εύκολα.
Όταν ζούσα, κάποτε, στη Γερμανία, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ενοχή που κουβαλούσαν μέσα τους νεαρά παιδιά για όσα είχαν κάνει οι Ναζί, πολλές δεκαετίες πριν αυτά γεννηθούν. Στο ερώτημα μου, γιατί θα έπρεπε να νοιώθουν μία συλλογική ευθύνη τόσα χρόνια μετά (ιδιαίτερα όταν τόσοι πολλοί άλλοι λαοί κάνουν τα ίδια και χειρότερα - βλ. Μέση Ανατολή), μου απαντούσαν το εξής αφοπλιστικό: Γιατί αν επαναλάβουμε τα ίδια, δεν θα έχουμε δικαιολογία.
Στην "δημοκρατική" Ελλαδάρα της κατανάλωσης και του καναπέ συχνά αγνοούμε ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζει πάρα πολύ δύσκολα, πολλές φορές σε συνθήκες κατώτερες του ανθρωπίνως επιτρεπτού. Ο τέταρτος κόσμος είναι εδώ.
Μας ξεγελάει η συχνή-πυκνή διαμαρτυρία ανθρώπων που δεν φαίνεται να τους λείπουν τα βασικά. Πάρτε για παράδειγμα τη "Γενιά των 700 €". Έχουν καλή μόρφωση, σπίτι (με τους γονείς τους), τα κινητά και τις πιστωτικές τους. Γεμίζουν τις καφετέριες. Λένε πως δεν έχουν μέλλον. Θα δείξει. Στα σίγουρα δεν έχουν (ακόμα) υποχρεώσεις.
Δείτε τώρα και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Και αυτή είναι μορφωμένη, ιστορικός. Δεν έχει σπίτι, ούτε καταναλωτικές ανέσεις. Δεν είχε την πολυτέλεια της επιλογής εργασίας, αλλά ούτε και την πολυτέλεια να μην δουλέψει (οι γονείς της δεν μπορούσαν να την συντηρήσουν). Παρόλα τα προσόντα της, δούλευε σαν καθαρίστρια για 400 €. Μάλιστα καθάριζε τις αποβάθρες των ΗΣΑΠ, ακόμα και όταν οι ντόπιοι, καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι τους απεργούσαν (πολύ συχνά). Τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τα αυτονότητα: το Χριστουγεννιάτικο Δώρο, σε μιά χώρα όπου δισεκατομμύρια αλλάζουν χέρια πάνω στην τσόχα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Το άλλο της λάθος ήταν πως γεννήθηκε στη Βουλγαρία, δηλαδή ήταν (στο αρρωστημένο υποσυνείδητο κάποιων) κατώτερη από μία Ελληνίδα. Τώρα "ζει" στην εντατική, χωρίς μάτια και στόμα, τρεφόμενη από ένα σωλήνα στην κοιλιακή χώρα.
Σε μιά χώρα που διαδηλώνουμε και διαλύουμε τα πάντα με το παραμικρό, περίμενα να δώ τουλάχιστον δύο-τρεις μεγάλες πορείες συμπαράστασης στην Κωνσταντίνα (εννοείται ότι θα συμμετείχα). Περίμενα επίσης να απεργήσουν σε ένδειξη συμπαράστασης οι εργαζόμενοι στα ΗΣΑΠ (των οποίων καθάριζε τα σκουπίδια). Αλλά ξέχασα: αυτοί απεργούν μόνο για το (ακόμα μεγαλύτερο) bonus.
Ευτυχώς δεν έλλειψαν οι φωνές συμπαράστασης από κάποιους φορείς, ακόμα και μεμονωμένους πολίτες. Έχει ήδη ανοιχτεί λογαριασμός οικονομικής συμπαράστασης στην οικογένεια της Κωσνταντίνας (5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς). Επίσης, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, δηλαδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) έχει ανοίξει σχετική δικτυακή σελίδα υπογραφών συμπαράστασης (και πολύ καλά κάνει, παρά τις δυνάμεις που θέλουν να τη φιμώσουν - τελευταίο κρούσμα ο "ενήμερος" κ. Πάσχος Μανδραβέλης της Καθημερινής). Μικρές τοπικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.
Ελπίζω να ακουστούν και άλλες φωνές. Γιατί σε μία δημοκρατία, η ευθύνη πρέπει να είναι συλλογική.

3 comments:

Unknown said...

Πήγαινε στις καφτέριες;
Δεν πήγαινε...
Ακόμα κα ιγια το "σύστημα" παρείσακτη ήταν...

An-Lu said...

Αχ...

victor said...

@darth

Εμ...

@an-lu

Μεγάλο ΑΧ!