Sunday, March 4, 2007

Πού πήγε, ρε παιδιά, το φεγγάρι;


Μια και πιάσανε οι ζέστες στη Λατβέρια, είπα να αρχίσω και πάλι τις αναζητήσεις εξωγήϊνης νοημοσύνης με το τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου μου (ξέρετε, ψηλά εκεί στο κάστρο μου). Μέχρι τις 10. 50 περίπου, όλα καλά. Η σελήνη έλαμπε σαν γλόμπος στο κέντρο του ουρανού, γενικά επικρατούσε ησυχία, η Γοργόνα σέρφαρε στο διαδίκτυο. Μετά η Κούκλα και η Τσάκι άρχισαν να γαβγίζουν σαν τρελλές. Σε dt άρχισαν να τις συνοδεύουν όλα τα σκυλιά της περιοχής σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων. Μυστήρια πράγματα. Κοιτάζω ξανά στον ουρανό και βλέπω το φεγγάρι μισοφαγωμένο.

(Εντάξει, το ήξερα ότι είχε έκλειψη!)

Παρατηρώντας το φαινόμενο με το τηλεσκόπιο, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση, μπορεί κάποιος να νιώσει παράξενα. Βλέπεις ολοκάθαρα τη σκιά της Γης πάνω στη Σελήνη - στην ουσία τη σκιά όλων όσων σε περιστοιχίζουν καθημερίνά - και είναι όλα τόσο απλά. Οι τεράστιες, αστρονομικές διαστάσεις εκμηδενίζονται, σαν να βρίσκεσαι ανάμεσα σε έναν προβολέα και ένα λευκό τοίχο και να βλέπεις τη σκιά του εαυτού σου.


Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμην για τη χαμηλή ποιότητα της φωτογραφίας. Ήθελα να σας προσφέρω κάτι το θεαματικότερο, αλλά αυτό είναι ακριβώς το κακό με τις ψηφιακές κάμερες. Δεν εστιάζουν σε πολύ μικρή απόσταση (δηλαδή στο βάθος εστίασης του αντικειμενικού φακού του τηλεσκοπίου). Η δε κάμερα CCD του τηλεσκοπίου είναι κατάλληλη μόνο για φωτογράφηση πολύ, μα πολύ μακρινών ουράνιων σωμάτων (να δείτε κάτι καλοκαιρινές εικόνες του Άρη, ανεπανάληπτες!).


5 comments:

Sophia said...

Να τις δούμε, να τις δούμε αυτές τις εικόνες του Άρη, λοιπόν!
;-D

renata said...

Δεν πειράζει γι ατην ανάλυση, Βίκτωρα. Πάντως αν αναλογιστύμε το πόσο μικροί έιμαστε μπρος στο μεγαλείο του σύμπαντος, βοηθάει να επαναπροσδιορίσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε γι ανα 'μαστε καλά! Καλό μήνα :)

Θέλουμε να δούμε τις εικόνες του Άρη, κάποια στιγμή ;)

Victor said...

@sophia

Έγινε! Λίγο υπομονή για να τις επεξεργαστώ ώστε να έχουν μικρότερο μέγεθος αρχείου.

@renata

Ξέρεις κάτι; Τίποτα δεν με ηρεμεί περισσότερο από τη συνειδητοποίηση ότι τελικά είμαστε (εμείς και ο πλανήτης μας) ένας απειροελάχιστος κόκκος άμμου στην απέραντη, πρακτικά, παραλία του Σύμπαντος. Αυτό και μόνο κάνει όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία θεωρούμε και καλά σπουδαία, να φαίνονται εντελώς ασήμαντα.

Darthiir the Abban said...

Ε να τις δούμε τότε.. :)

Anonymous said...

情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室